Swenug i Örebro

- Accelerera din webbutveckling med TypeScript och JavaScript task runners

Tisdagen den 5 april var det dags för Swenug på vårt kontor i Örebro. 25 deltagare kom för att lyssna på Peter Örneholm och Chris Klug.


07.04.2016


Peter Örneholm - TypeScript

JavaScript är ett oerhört kraftfullt språk som låter dig skriva allt ifrån enklare formulärvalidering till fullvärdiga Linuxemulatorer, i teorin är det endast fantasin sätter gränserna. I praktiken är det kanske lite svårare än så. Som utvecklare på .NET-plattformen är vi vana vid att få kompileringsfel vid felstavningar, IntelliSense för att välja rätt metod och struktur i vår kod i form av namespace och klasser. Allt detta faller lätt bort när man flyttar över till JavaScript.
 
Här kommer TypeScript till vår räddning. TypeScript är ett superset av JavaScript som kompletterar med funktionalitet som typade variabler, klasser och inte minst fullvärdigt stöd för IntelliSense.
 
Under sessionen gick vi igenom hur man kommer igång med TypeScript från grunden och hur man kan börja använda det för att accelerera produktiviteten i sina webbprojekt.
 
I del två tog Chris vid och visade hur man går vidare med TypeScript och automatiserar flöden för användning i större projekt.
 
Peter är en finurlig utvecklare som älskar att vara på språng. Han reser gärna land och rike runt för att dela med sig av sina digra kunskaper om molnet och moderna webbteknologier. HTML, CSS och JavaScript talar han lika flytande som sitt modersmål. Peter har över 10 års erfarenhet av utveckling i Microsoftrelaterade tekniker och arbetar idag som IT-konsult på Active Solution i Stockholm.

Chris Klug - JavaScript task runners

Sen ett bra tag tillbaka har många webutvecklare utanför .NET-sfären använt "task runners" som Gulp och Grunt för att hantera deras front-end resurser. Men fram tills nu har de flesta .NET utvecklare helt enkelt låtit Visual Studio och ASP.NET sköta biffen, vilket har fördelar och nackdelar. I och med ASP.NET 5, förväntas man använda "task runners" istället, och Visual Studio inkluderar till och med Node vid installation. Det finns även inbyggt stöd för Gulp, Grunt och Bower i IDEn. Detta kommer förändra hur vi bygger webapplikationer med Visual Studio i framtiden. Känner du dig lite osäker kring vad detta betyder för dig? Inte 100% på vad Gulp och Grunt är, och hur de ska passa in i ditt liv? Känner du dig lite vilsen när folk börjar snacka Node, npm, Bower, bundling och minifiering? Då var detta sessionen för dig! Chris Klug förklarade det hela och visade hur det gör jobbet smidigare. 
 
Chris är en adrenalinälskande problemlösare som älskar att bygga saker, oavsett om det är med händerna eller tangentbordet. Han spenderar sina dagar med att lösa kunders problem som konsult hos Novatrox i Stockholm. I alla fall de dagar han inte är på konferenser och pratar om de saker han brinner för, och de han spenderar med att cykla mountain bike, kitesurfa eller leka med radiostyrda prylar. Som ASP.NET MVP ser han fram emot släppet av nya ASP.NET 5, och ser fram emot den dagen då han kan få använda det för att lösa en kunds problem. Fram tills dess fortsätter han göra det han gjort de senaste 15 åren, dvs göra det utan pre-release mjukvaror. Om han inte kan dra till stranden och kitesurfa istället...

Mer information om Swenug